Scandalul ciudat în care creatorul Fortnite a fost dat în judecată pentru un dans

de: Sonia Bloțiu
02 01. 2019

Fortnite este un joc foarte popular care continuă să atragă tot felul de critici și glume pe seama sa și a jucătorilor. Nu e ceva nou, pentru că fiecare joc care este popular printre copii ajunge ținta glumelor pe internet. Până nu de mult, League of Legends era pe val, apoi a venit Minecraft, iar acum totul e despre Fortnite.

Care e faza cu dansurile din joc și cum s-a ajuns la procese

Fortnite este un joc gratuit care câștigă din micro tranzacții. Poți cumpăra așa numitele „battle passes” prin care găsești XP și diferite chestii cosmetice, cum ar fi dansurile (emotes). Dansurile respective sunt inspirate din diferite personaje populare, însă cei mai mulți jucători nu știu asta și cred cu tărie că toate au fost inventate în universul Fortnite.

Din acest motiv, creatorul Fortnite, adică Epic Games, s-a trezit cu niște procese pe cap de la oamenii care au inventat de fapt mișcările populare în joc.

La vremea în care rula Fresh Prince of Bel Air, „Carlton Dance” era ceva super popular. Acum, mișcările emblematice sunt asociate cu Fortnite, pentru că dansul lui Carlton este prezent acolo și toți copiii îl imită. Sigur, aici părerile sunt puțin împărțite. Se presupune că dacă munca ta este realizată sub un contract, atunci aceasta aparține celor care te plătesc. Pe de altă parte, actorul Alfonso Ribeiro e cel care a creat acele mișcări. Oricum ai lua-o, Fortnite tot a furat și Ribeiro i-a dat în judecată pe creatori pentru asta.

La fel s-a întâmplat și cu Backpack Kid, un puști devenit viral pe internet pentru un dans amuzant. Mama acestuia a făcut o plângere în numele lui. Aceste două procese se alătură rapperului 2Milly care și el a dat în judecată creatorii Fortnite la începutul lunii, din aceleași motive.

De ce alte jocuri care au introdus dansuri emblematice n-au avut probleme legale până acum

Chestia asta este o practică destul de veche, iar creatorii Fortnite nu au fost primii care au introdus dansuri unice pentru caracterele din jocuri. Găsești astfel de dansuri într-o grămadă de jocuri, cum ar fi World of Warcraft sau League of Legends.

Sigur, în nici una din situații acele mișcări nu influențează progresul tău din joc. Diferența e că dansurile din Fortnite pot fi achiziționate prin micro tranzacții, în timp ce în restul cazurile sunt gratuite. Practic Epic Games au făcut o căruță de bani cu niște coregrafii care nu le aparțin și fără ca măcar să dea credit celor care le-au inventat.

Nu poți spune nici măcar că mișcările au fost inspirate, pentru că sunt identice. Aceeași coregrafie copiată pas cu pas.

Rămâne de văzut dacă acest furt va fi sau nu taxat, dar cert e că cei care au înaintat procese au creat un precedent. La scurt timp după 2Milly, au apărut încă două procese și probabil că e doar o chestiune de timp până când se vor alătura și alți păgubiți.